Zulke kinderen

 

“Zulke kinderen”

 

Op het schoolplein vang ik een gesprek op: "Mooi dat zulke kinderen ook een diploma krijgen, mooi dat ze dat doen." Het is de week voor de zomervakantie, en ik sta te wachten om mijn jongste zoon op te halen. Die woorden blijven hangen. Zulke kinderen? Is mijn zoon een zulke kind? Wat maakt hem een "zulk kind"?

Waarom niet gewoon "Gefeliciteerd met je diploma!" zeggen, direct tegen hem? In plaats van tegen de ouders te hebben over “zulke kinderen”. Want als hij naar buiten komt, trots en blij met zijn diploma, verdient hij het om gevierd te worden—net als ieder ander kind.

Kinderen met een intensieve zorgvraag, zijn geen "zulke kinderen." Ze zijn kinderen die net als alle anderen hard werken, hun best doen en trots zijn op hun prestaties. Ze verdienen het om erkend te worden om wie ze zijn, niet om wat ze anders maakt.

Zulke kinderen bestaan niet. Elk kind, met of zonder beperking, verdient het om gevierd te worden—omdat ze het verdienen.

Ik ben Petra Brantsma mantelzorgmakelaar en ouder van een zorgintensief kind. Ik schrijf graag blogs waarin ik mijn ervaringen deel, zowel vanuit mijn rol als mantelzorgmakelaar als vanuit mijn leven als ouder van een zorgintensief kind.  Wil je meer weten over mij kijk dan op mijn site www.petrabrantsma.nl